Regulacja temperatury od -30 st.C do +30 st.C
Kontenery chłodnicze zapewniają utrzymanie pożądanej temperatury wewnątrz (dodatniej bądź ujemnej). Używane są głównie do branży spożywczej, handlowej, gastronomicznej, medycznych i piekarniczych (np. mięsa, warzyw, owoców, produktów mlecznych, kwiatów, próbek laboratoryjnych). Dzięki mobilności mogą służyć również jako przenośne chłodnie, co daje swobodę prowadzenia działalności sezonowej.
Ponieważ są to urządzenia wykorzystywane w przemyśle, muszą spełniać ściśle określone normy. Oprócz poświadczenia o niezawodności, bezpieczeństwie i jakości wykonania, muszą posiadać certyfikat PTI (Pre-Trip Inspection). Jest to procedura, której poddawany jest każdy kontener chłodniczy, aby sprawdzić jego zdatność do załadunku oraz poprawność działania instalacji chłodniczej. Każdy agregat ma naklejkę z datą ostatniego przeglądu - jest to gwarancja sprawności danego kontenera. Inaczej jest to inspekcja przed podróżą lub przed transportem do klienta, potwierdzający dopuszczenie do użycia.
Gdy potrzebna jest dodatkowa przestrzeń magazynowa, która będzie pełniła rolę chłodni, wybierz kontener chłodniczy Reefer. Jest to de facto chłodnia kontenerowa, gotowa do pracy od razu po rozładowaniu. Wystarczy podłączyć agregat do prądu, by utrzymać zadaną temperaturę w przedziale -30°C do +30°C. Stabilne środowisko przechowywania gwarantuje świeżość przechowywanego ładunku.
Kontenery Reefer umożliwiają ponadto transport ładunków wymagających określonej temperatury, utrzymując ją przez całą podróż. W zależności od wybranego modelu chłodzeniem towaru zajmują agregaty Carrier, Starcool, Thermoking, bądź Daikin. Kontenery są nowe lub używane.
Kontenery chłodnicze lub kontener z agregatem, kontener mroźnia albo izoterma.
Kontenery chłodnicze służą najczęściej do transportu i magazynowania żywności i produktów spożywczych – takich jak owoce i warzywa, nabiał, mięso, wędliny czy owoce morza. Długość trwania transportu oraz zmiany stref klimatycznych mogą wpłynąć na zmianę właściwości towaru lub doprowadzić do jego zepsucia. Za sprawą konstrukcji kontenera – wielowarstwowych ścian, izolowanej termicznie podłogi oraz agregatu chłodniczego – możliwe jest utrzymanie stałej, kontrolowanej temperatury wewnątrz kontenera (regulowanej od -30०C do +30०C).
Kontener chłodnia znajduje zastosowanie również w innych branżach. Z powodzeniem może być wykorzystywany jako przyszpitalny magazyn, w którym przechowywane będzie osocze, leki wymagające utrzymania stałej, niskiej temperatury czy odpady medyczne. Świetnie sprawdzi się także podczas przechowywania gotowych półproduktów w branży piekarniczej i garmażeryjnej